Susamovo ulje dobija se od semenki susama (Sesamum indicum). Susamovo ulje je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. One su takođe zadužene za mladolikost kože i drugih tkiva, i sprečavaju sušenje. Najnovija naučna istraživanja su pokazala da esencijalne masne kiseline igraju značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola, i razmene elemenata kroz ćelijske membrane. One u našem telu učestvuju u pretvaranju hrane u životnu energiju, i pokretanju te energije kroz organizam. Nedostatak linoleinske kiseline, kojom je susamovo ulje bogato, prouzrokuje gubitak kose, probleme sa kožom, nagle promene raspoloženja, stanja slična artritisu, podložnost infekcijama, sporo zarastanje rana, i u najteži oblicima bolesti srca, jetre i bubrega.
Brojna naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje susamovog ulja snižava nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega. Takođe, dokazano je da ishrana bogata susamom, prirodnim fitoestrogenom u susamovom ulju, smanjuje rizik od bubrežne hipertenzije i bolesti srca. Susamovo ulje je bogato je i oleniskom kiselinom, jednim od glavnih sastojaka maslinovog ulja (kao i drugih nerafinisanih ulja), koje takođe deluje blagotvorno na kardiovaskularni sistem.
Nerafinisano susamovo ulje sadrži antioksidant sezamol, koji ga štiti od kvarenja. Antioksidanti su poznati po tome da pomažu telu da se reši slobodnih radikala, koji mogu ozbiljno da naruše zdravlje i prouzrokuju degenerativne promene.
Izvrstan i bogat ukus jela pripremljenih sa susamovim uljem zaštitni znak autentične azijske kuhinje. Štaviše, susamovo ulje je jedno od najčistijih, i najzdravijih ulja za kuvanje na svetu. Prejak ukus mnogih komercijalnih susamovih ulja uništava delikatnu ravnotežu ukusa, neophodnih za mnoga tradicionalna azijska jela. Samo sporo i pažljivo pripremljeno susamovo ulje, uz korišćenje tradicionalnih metoda, čuva suptilan ukus pečenih susamovih semenki.